Tabbladen

woensdag 2 februari 2011

Label Rouge Kippen

We zijn pluimveehouders in La France. 
Maar wat houdt dat in ons geval nu precies in? 


We werden aangetrokken tot het kopen van onze boerderij vanwege het principe van de vrije uitloop boerenscharrelkip. De manier hoe dat in Frankrijk is geregeld; De Label Rouge kip, bestaat niet als zodanig in Nederland. Het Label Rouge is een kwaliteitslabel uitgegeven door de Franse Overheid en hangt samen met strikte regelgeving. Kortom: alles staat beschreven in een lekkere dikke handleiding, van A tot Z. 
Rustieke rassen, niet ziektegevoelig


Dierwelzijn staat in een hoog vaandel en onze coöperatie De Fermiers d'Ancenis doet daar nog een lekkere schep bovenop. Maar ach het is dan ook een leuke manier van kippen houden. 


Bij ons is een kip een kip ! 


Het loopt vanaf 37 dagen buiten in een wei van minimaal 1 hectare groot, met bosjes, bomen en gras. Het rent en vliegt en fladdert, en als je niet oppast dan zit het 's nachts liever in een boom dan terug in zijn warme stal. Maar dat vinden wij (in tegenstelling van meneer de vos) niet zo'n super plan. 
En ook hebben onze kippen als extraatje nog springstokken, waarop ze 's nachts kunnen slapen. Onze kippen hebben de ruimte in de stal en erbuiten, in tegenstelling tot de industriële kip, daar heb je moeite om de stal door te lopen. Wij kennen in de stal een daglicht principe, is het buiten donker dan gaat de kip terug naar de stal en gaat 'op stok', als het dag wordt wordt het wakker en kan naar buiten. De industriekip zit daarentegen ongeveer de helft van zijn leven in het donker...


Het allergrootste verschil met de gewone industriële kip is de groeisnelheid. Onze kip doet er 82 dagen over om een gemiddeld gewicht te krijgen van 2 kilo waar de Industriële Plofkip er 35 dagen over doet. Dat vindt je dus terug in de smaak ! Slowfood smaakt gewoon beter. De botten van onze kip is ook veeeeel sterker dan de industrie kip. Hier zeggen ze dat je bij de industriekip de botjes gewoon erbij op kunt eten, zo broos. 


Uiteraard hoort hier een rustiek ras bij wat ook geheel ongevoelig blijkt te zijn voor ziektes die de gewone industriële kippenhouder allang voor lief neemt. Antibiotica is voor hem dagelijkse kost en voor ons iets wat we gelukkig nog nooit hebben hoeven gebruiken. 


1 Hectare park per stal tot hun beschikking
Uiteindelijk gaan onze kippekes ook een keertje weer weg, het komt als 1 dag oud kuikentje en gaat weer als het minimaal 81 dagen oud is. (De industriële kip 35 dagen als hij geluk heeft)  Ook dit is weer geregeld en het mag volgens het label niet langer dan een dik uurtje rijden in de vrachtwagen tot het slachthuis. Kortom het liefst zonder stress de pan in, dat komt de smaak ten goede. Ja u lacht hier wellicht om, maar het is heus waar. Alle Labels Rouge (dus ook die voor varkens, koeien etc) kennen deze regels wat betreft afstanden en stressloze voorbereiding. 


Hieronder vindt u 2 linken voor meer achtergrond info over de Label Rouge Kip (inclusief gerechten)


Link: Uitleg Label Rouge Kip in het Nederlands

Link: Leuk en duidelijk artikel in een Nl tijdschrift over het labelschap van onze coöperatie


Kuikentjes van een paar dagen oud, geheel verspreid door de stal.