Maar wat houdt dat in ons geval nu precies in?
We werden aangetrokken tot het kopen van onze boerderij vanwege het principe van de vrije uitloop boerenscharrelkip. De manier hoe dat in Frankrijk is geregeld; De Label Rouge kip, bestaat niet als zodanig in Nederland. Het Label Rouge is een kwaliteitslabel uitgegeven door de Franse Overheid en hangt samen met strikte regelgeving. Kortom: alles staat beschreven in een lekkere dikke handleiding, van A tot Z.
Rustieke rassen, niet ziektegevoelig |
Dierwelzijn staat in een hoog vaandel en onze coöperatie De Fermiers d'Ancenis doet daar nog een lekkere schep bovenop. Maar ach het is dan ook een leuke manier van kippen houden.
Bij ons is een kip een kip !
Het loopt vanaf 37 dagen buiten in een wei van minimaal 1 hectare groot, met bosjes, bomen en gras. Het rent en vliegt en fladdert, en als je niet oppast dan zit het 's nachts liever in een boom dan terug in zijn warme stal. Maar dat vinden wij (in tegenstelling van meneer de vos) niet zo'n super plan.
En ook hebben onze kippen als extraatje nog springstokken, waarop ze 's nachts kunnen slapen. Onze kippen hebben de ruimte in de stal en erbuiten, in tegenstelling tot de industriële kip, daar heb je moeite om de stal door te lopen. Wij kennen in de stal een daglicht principe, is het buiten donker dan gaat de kip terug naar de stal en gaat 'op stok', als het dag wordt wordt het wakker en kan naar buiten. De industriekip zit daarentegen ongeveer de helft van zijn leven in het donker...
Het allergrootste verschil met de gewone industriële kip is de groeisnelheid. Onze kip doet er 82 dagen over om een gemiddeld gewicht te krijgen van 2 kilo waar de Industriële Plofkip er 35 dagen over doet. Dat vindt je dus terug in de smaak ! Slowfood smaakt gewoon beter. De botten van onze kip is ook veeeeel sterker dan de industrie kip. Hier zeggen ze dat je bij de industriekip de botjes gewoon erbij op kunt eten, zo broos.
Uiteraard hoort hier een rustiek ras bij wat ook geheel ongevoelig blijkt te zijn voor ziektes die de gewone industriële kippenhouder allang voor lief neemt. Antibiotica is voor hem dagelijkse kost en voor ons iets wat we gelukkig nog nooit hebben hoeven gebruiken.
1 Hectare park per stal tot hun beschikking |
Hieronder vindt u 2 linken voor meer achtergrond info over de Label Rouge Kip (inclusief gerechten)
Link: Uitleg Label Rouge Kip in het Nederlands
Link: Leuk en duidelijk artikel in een Nl tijdschrift over het labelschap van onze coöperatie
Kuikentjes van een paar dagen oud, geheel verspreid door de stal. |
Leuk! Dank je wel voor de uitleg! Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat een stresskip niet te eten is...... Ze hebben ook in de stal veel ruimte zeg! Mooi.
BeantwoordenVerwijderenIn NL hadden jullie ook kippen?
Ik zit op dit moment tranen te lachen...
BeantwoordenVerwijderenOpeens weer diè herinnering aan Riberac, 1999. Ik was daar met mijn ouders op vakantie. In een omgebouwde schuur met, hoe kan het ook anders, de naam "La Grange". Even terug in de tijd.
Precies zoals op bovenstaande foto, scharrelden de kippetjes van Vernioux, een 85 jarig boertje die iets verderop woonde, op het weilandje bij la Grange om ons heen. Ik voed de kippetjes met overgebleven stokbrood. Vlakbij zit mijn vader, die de krant lezend met zijn in sandalen gestoken voeten aan het wiebelen is. De kipjes duiken op de stukjes brood af, wie het eerst komt...
Ik gooi een stukje brood vlak naast de voeten van mijn vader. En wat er toen gebeurde... Mijn vader had(!) een kalknagel. Nogal dik, aan zijn grote teen(Ondanks het vele zeuren van mijn moeder ging hij er niet mee naar de dokter). Ik zie de eerste kip haar nek richting die teen uitsteken en in een sekonde... duikt het hele koppel, hard hakkend, op de voet van mijn vader in (wie het eerst beet heeft..) Op dat moment schiet mijn vader, de krant van zich afwerpend, minstens 30 cm van de bank omhoog en slaakt een kreet uit die bijna de hoge C haalt. Sinds die dag háát hij kippen. Die twee weken heeft hij, zodra een van de kippen zijn kop om de hoek stak, scheldend steentjes en takken naar ze gegooid. Ook mij heeft hij een tijdje niet kunnen vergeven. Wat wil je, je hinkt rond met een pijnlijk kloppende paarsrode teen, terwijl je dochter achter de bank huilend in het gras ligt, met totaal de slappe lach.
Die kalknagel? De eerste dag dat we thuis waren is hij rechtstreeks naar de dokter gegaan en heeft een geweldig middel gekregen wat hem in no time van die kalknagel afhielp. Zo zie je dat een stel kippen in een paar seconden voor elkaar kregen wat mijn moeder al die tijd niet lukte: mijn paps naar de dokter voor een middeltje tegen kalknagels ;-)
@meelmuisje
Voor de kerst had Lidl deze drie sterren kip in de koeling! Hij ligt nu lekker slow te garen in de oven.. Dat geeft een goed gevoel met kerst! Voor het eerst sinds jaren dat ik weer een keer kip eet! Bedankt kippenboer!
BeantwoordenVerwijderenHeel goed dat je langzaam gaart! Dat is exact de bedoeling om de smaak het best tot zn recht te doen komen. Hele fijne feestdagen en eet smakelijk straks. Groetjes, Monique
VerwijderenHeel goed dat je langzaam gaart! Dat is exact de bedoeling om de smaak het best tot zn recht te doen komen. Hele fijne feestdagen en eet smakelijk straks. Groetjes, Monique
VerwijderenIk woon in Groningen stad, en zou graag weer eens een kip eten.
BeantwoordenVerwijderenVan die plof "dieren" die geen leven hebben wil ik niets weten.
Maar waar kan ik die "normale" kippen hier kopen ?
Albert Heijn heeft ze in sommige vestigingen en anders bij de poelier vragen. Ze worden geëxporteerd naar Nl namelijk. Succes en eet smakelijk
VerwijderenGeweldig vandaag coq au vin gegeten, slow gegaard, wat wil een mens nog meer. Ik ben blij met slager Cees de Bouter in Watergraafsmeer Amsterdam. Hij verkoopt ze!
BeantwoordenVerwijderen