Tabbladen

zondag 16 januari 2011

Terugblik op de kerst op zijn frans

Het kan nog net... de beste wensen worden nog steeds geschonken dus ik ook nog maar even  DE BESTE WENSEN VOOR 2011 ! (je kunt niet altijd de eerste zijn he..)

Het was het eerste jaar een beetje wennen, voor ons allemaal.. Want tja emigreren betekent ook dat je afscheid neemt van Sinterklaas

Natuurlijk kun je de mythe meenemen maar het blijft lastig uitleggen. We hadden Maud (toen nog net geen 8) uitgelegd dat er geen mogelijkheid was voor de Sint om in Nantes even aan te leggen om haar een kadootje te brengen omdat dan anders alle kinderen in Nederland te laat een kadootje zouden krijgen. Maar er gloorde hoop voor de meiden want in Frankrijk was er 
Père Noël

Maud kreeg al zo haar vermoedens over de totale mythe.. maar na het kerstfeest op school ook wel 
Arbre de Noël genoemd wist ze het zeker. We woonden hier nog maar net, maar het typische stemgeluid van een vader op school bracht direct duidelijkheid: Dit was niet de kerstman, nee dit was de vader van Aline.
Tja... eigenlijk wist ze het vorig jaar ook wel zo zei ze maar ja....

Kerst wordt in La France groots aangepakt. En dan bedoel ik niet zoals de mooist (lees ordinairst) versierde straat van Nederland. Nee hier niet teveel poespas buiten. Maar een goedgevulde tafel. Het zal ook weer eens niet over eten gaan bij de fransoos.

Bergen chocolade staat al parmantig opgesteld
in de supermarkten en eigenlijk doe je niet mee als er geen eend op tafel staat en dan ook natuurlijk minimaal de eendelever of ganzenlever de beruchte Foie Gras

Ai, daar ben ik eigenlijk op tegen; op het vetmesten van de levers. Afschuwwekkende foto's en filmpjes zijn er van te zien.
Maar La France denkt anders; het is gewoon traditie en dat schaf je niet af! Net als de 'Chapon' oftewel kapoen. (Mij zegde dat zelfs niets, behalve van het liedje van sinterklaas...) We hebben het dan over een gecastreerde haan! En jawel, een delicatesse. 

Chapon - Kapoen (gecastreerde haan)
Dat die haan onverdoofd gecastreerd wordt... er is geen haan die er naar kraait hier in La France. Nee het is traditie. Bien sûr ! 

Wij moeten in onze stallen alles
zo inrichten dat het dierwelzijn boven alles staat. Maar ze vragen ons wel of we niet 'chapons' willen. Ok, ik heb geprobeerd om mijn standpunt uit te leggen, zelfs op een regionale pluimveevergadering (die durft) maar het valt dan akelig stil... een paar fransoosjes (dappere fransoosjes) waren het publiekelijk met me eens, maar de meesten bleven stil.
TRADITIE boven alles.

Nou is hypocrisie mij ook niet vreemd hoor. Tijdens een gezellig koffiekransuurtje werd me een toastje met leverpastei aangeboden. (Ok ik had mijn vermoedens, maar wat niet weet...)
God, ik smolt gewoon weg... dit was echt lekker. Nog even voor de vorm vragen wat het was...ha ha. Goh, foie gras? Toch wel lekker zo'n 
traditie  
pffffff 

1 opmerking:

  1. Ojé, onverdoofd gecastreerd? Ik wilde eigenlijk met de kerst dat foie gras proberen, inderdaad omdat het hier zo'n traditie is en ik dan wel zo ben dat ik wil weten wat ik afkeur (zo heb ik ervaren dat ik om compleet andere redenen andouilettes afkeur, maar dat terzijde ;-) ) Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Dus ik dacht met mijn chapon veilig geweest te zijn; in de veronderstelling dat label rouge diervriendelijk was??
    Nou zeg.
    Dan volgend jaar maar weer 'gewoon' een tournedos of tong uit eigen vriezer, daarvan weet ik zeker dat het beest een goed leven heeft gehad!
    Haha, of veggie worden!

    BeantwoordenVerwijderen