Tabbladen

woensdag 28 november 2012

Buurman en Buurman doen in appelsapWat doe je als je een boomgaard hebt met appels..veeeel appels? 

Ik bak graag maar het houdt een keertje op. Helemaal voor mij dit jaar want er zat geen enkele, ik herhaal geen enkele appel aan mn boom. En ook niet aan alle andere en ook bij mn buuf haar bomen niet. Hoe bizar, zeker gezien het jaar ervoor toen zaten er nog zoveel aan dat in het voorjaar de verrotte exemplaren nog te zien waren..

Maar terug naar mn vraag, wat doe je ermee als je de appels wèl hebt? Cider maken doen er veel in deze streek. En inderdaad af en toe een fles is ook best lekker maar met heeeel veel appels dus ook veeeel flessen, tèveel dus. Dan maar appelsap! Pure, zonder toevoegingen.

Zo gezegd zo gedaan. Bevriende mede-boeren hadden het lumineuze idee om de vele appels van hun boomgaard samen met dat van hun buren te gaan bottelen en vroegen of ik ze wilde helpen. 
Túúúrlijk en zo toog ik gisteren naar een Pools uitziend fabriekje in de buurt wat uiteraard een oer-Franse oude looierij was en nog nooit een renovatie had ondergaan. 

De grappigste ontdekking was dat de vrienden maar liefst 100 kilo appels hadden ingebracht tegenover meer dan 1000 kg door hun buren...... 
(Over verhoudingen gesproken.... de voorraad meegenomen flessen was ook niet in verhouding tot de ingebrachte kilo's)

Bij het proces zijn een aantal werkplekken te verdelen: flesverwarmer, flesvuller, fleskroonkurker en aan mij werd in goed vertrouwen de plek gegeven: kratvuller van de kant-en-klare-fles ... nou dat lukt me vast wel.. 

Dat flesverwarmer een lastiger plek bleek, bleek al snel want waarom warmde het water om de flessen voor te verwarmen nu toch niet op? Gas check, verwarmingselement check

Flessenverwarmen is serieus werk
Buurman en Buurman gaan op onderzoek

Ja het moet de gasfles zijn..of toch het element? Nee het was de fles zegt buurman, ja beaamt andere buurman het was de fles! Deze laatste zin hoor ik 6x ! Echt he er zijn getuigen.. De gasfles ligt nu op zn kant want 'anders doet ie het niet' en zo wordt het water eindelijk warm. 

De installatie...met doorlooptap


 4 flessen tegelijk getapt en eerst moet het
aangezogen worden voor het gaat lopen
80 gr appelsap, au!

Afgesproken was dat de installatie bij aankomst verwarmd zou zijn tot pasteurisatie-temperatuur. Vol goede moed werd de saptap nu losgezet en gewacht op de eerste fles. 

Bij het vullen bleek echter dat het koud sap was... O nee niet weeeeer en ja hoor weer komen buurman en buurman in actie!  Na 6 x elkaar weer over en weer beaamd te hebben dat het opgelost is slaan ze elkaar nog nèt niet 'Ajetooend' tegen de handen en gaan we eindelijk van start.


Het water voor de flessen begint nu zelfs erg heet te worden. De vlammen onder het element nemen op geheel eigen initiatief ook grote vormen aan. Zo groot zelfs dat het ons verstandig lijkt om de gasfles dicht te draaien voordat de 'pompiers' gewaarschuwd moeten gaan worden. 

Buurman en buurman komen weer in actie!Au secours !!Dan wordt zowel de gasfles als het element vervangen en gaat het bottelen weer van start. Iedere keer 100 liter in 20 minuten in de fles en dan een uur wachten tot de volgende 100 liter sap op 80 graden is gekomen. 

Dat geeft n pauze die uiteraard gevuld wordt met eten èn drinken waarbij de appelsap hiervoor niet wordt aangeroerd hooguit om vóór te proeven.

Uiteindelijk is er 700 liter sap gebotteld waar we de hele dag lol aan hebben beleefd in een lokaal wat geheel niet Aux Normes was maar dat deert hier echt helemaal niemand. 


Koud nu tot op mn bot maar de gedachte aan Buurman en Buurman laat me weer enorm in de lach schieten. 

Onvergetelijke dag en nog lekkere appelsap op de koop toe!


6 opmerkingen:

 1. Let op de electra-draden achter de 'brandende' ketel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die hadden we daar ter plekke al gezien... ik heb de hoogste vlammen ook niet eens op de foto kunnen zetten... Het was dus nòg erger ervoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I had fun reading this post. Very informative as well. I didn’t know the procedure can be easy. your blog is very nice.Thanks for posting this important blog on your website. I appreciate your efforts to bring such a huge list for us. Nice feeling by reading this types of things…thanks…
  vakantiehuisje frankrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rolf van den Berg22 augustus 2013 om 23:28

  Leuk verhaal en leuk geschreven. Om dierenleed te voorkomen hoop ik niet dat ze ook gezamenlijk varkens slachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed t wel, maar ik zal daar niet bij zijn, er zijn grenzen. Hoewel je aan veel dingen went hier :-)

   Verwijderen