Tabbladen

vrijdag 4 mei 2012

Frankrijk subsidieland bij uitstek

Nog steeds verbaas ik me regelmatig over de ongekende subsidiemogelijkheden die Frankrijk biedt. 
Ook aan mij uiteraard… 
Iedereen is al zo vergroeid met het subsidiesysteem dat het me een enorme klus lijkt voor de Franse regering om dit toch enigszins te matigen. Zodra ik tegen de buurvrouw klaag dat het toch maar duur is om een dak wat op te lappen, vertelt ze me gelijk dat er natuuuuuurlijk een mogelijkheid is tot het krijgen van wat extra geld om dit te compenseren. 


Uiteraard ging deze regel nu weer nèt niet op voor wat wij wilden doen, maar alà, feit ligt er dat de buuf er wel gelijk aan dacht. Net als voor zichzelf overigens, weinig inkomen dus kan de  wasmachine gesubsidieerd worden. In Nederland noemen we dat de bijzondere bijstand geloof ik, waar maar weinig mensen het bestaan van weten, maar hier weet mn bejaarde buuf drommelse goed waar er geld te halen valt.


Qua productie van kippen vallen we buiten elke vorm van Europese subsidie maar voor het verbeteren van onze kippenstallen kon de Franse overheid ons nog wel wat toeschuiven.  Wel moet je dan opschieten met de aanvraag want als de subsidie limiet voor het jaar bereikt is heb je pech. Dit was dus een voordeel wat ons ten deel viel.


Net als voor kinderen:


Er worden heel veel sportieve evenementen gesubsidieerd door het departement. Voor een appel en een ei of vaak gratis organiseren ze de leukste uitjes waarbij hooguit een eigen bijdrage in de vorm van een picknick op de heenweg gevraagd wordt. Ter plekke betaalt het departement alles. Vandaag is Kirsten vertrokken voor een 2 daags evenement i n Pornic waar allerlei buitensporten worden geoefend om morgen het in competitievorm verder te doen.  Kanoën, mountainbiken, boomparcours, laserschieten, handboogschieten etc alles wordt voorzien door het departement. Filmpje van de sportdagen


In Frankrijk worden de tarieven mede bepaald naar inkomen. Je krijgt jaarlijks een coëfficiënt toegewezen en daarmee worden hier allerlei tarieven door berekend. Zo kan je in een ‘goed boerend’ jaar meer kwijt zijn aan een jongerentrip dan in een ‘slecht verdienend’ jaar. Maar dit is het sociale aspect van Frankrijk ten voeten uit. Wel moet je natuurlijk alles in drievoud gekopieerd indienen om aan de subsidies te komen maar daar wen je op den duur aan. 
Als je kind voor een paar euro een week op kamp kan en het super leuk vind is het zeker de moeite waard geweest ! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten