Tabbladen

dinsdag 19 oktober 2010

Rijbewijs omwisselen fluitje van een cent??

Waar een internet-forum al niet goed voor is.

Het topic over het omwisselen van het rijbewijs bijvoorbeeld, interessant niet waar? Toch ook maar eens kijken in het rijbewijs van manlief, dat levert me gelijk bijna een rolberoerte op als blijkt dat de houdbaarheidsdatum bijna genaderd is.

Nog een week geldig ! Normaal schiet ik daarvan niet in de stress, maar we zijn nu in La France ! Waar alles, maar dan ook bijna alles langzaam gaat als het snel moet gaan. Ai, ai. 

Dus maar weer het topic goed doorlezen waar bij de diverse tips en trucs  ervaringen staan vermeld. Een van de opmerkingen was dat het in alle departementen toch weer anders ging… praktisch. En zelfs binnen een departement bleken er al lokale verschillen, overigens waren er weinig hoopvolle reacties.

Dan zelf maar eens zoeken op de site van de prefectuur van ons departement de Loire Atlantique. Daar werd ernstig geadviseerd om vooral tijdig (lees minimaal 2 maanden van te voren) te denken aan het aanvragen van een rijbewijs. 
Moed houden Monique, moed houden. Gooi  je charme in de strijd.


Voor je E toevoeging komt er ook (natuurlijk, waarom makkelijk doen) een keuring bij kijken door speciaal door de prefectuur aangemerkte keuringsartsen. Bijna, ja bijna zakt me de moed al in de schoenen om het binnen een week klaar te krijgen.  Na me bijeengeraapt te hebben, de telefoon gepakt en de betreffende  dichtstbijzijnde arts gebeld. “Nee mevrouw, hij is deze week op vakantie, afspraak kan pas volgende week” Ook fijn…

Volgende arts had haar vakantie gelukkig al achter de rug en gelijk de andere dag konden we langskomen voor de keuring. IJzer smeden als het heet is !

De dokter was een dame zonder gevoel voor humor, dus dat liet zich zwaar aanzien. Maar haar vak verstond ze gelukkig uitstekend want het keuringsprotocol  werd volledig doorgenomen. Bloes en schoenen uit en na het gebruikelijke long- en hart luisteren en de bloeddrukmeting begon de ‘echte’ test.
Tegen de muur staan en ogen dicht (visualiserend waar de dokter zich toen bevond) en dan lopend met de ogen dicht naar haar toe in een kaarsrechte lijn. Afin dat was wellicht nog voor het evenwicht nuttig.


Toen moest hij daar blijven staan aan de andere kant en de dokter ging in de tegenoverliggende hoek staan en fluisterde zacht; “quatrevingtdix”….. de bedoeling was dat manlief het na vertelde. Maar Rutger en franse cijfers gaan na 3 jaar nog steeds niet samen… en ook is hij wat doof aan datzelfde oor… kortom ze fluisterde nog eens wat harder en toen nog wat harder, en ja hij hoorde het ! Voor mij stond vast dat hij zo doof was als wat, maar de dokter vond het goed!

Toen de oogtest; wat ook al soepeltjes ging. Rutger ziet met bril veeeeeeel beter dan zonder, maar het moest zonder bril want op de oude rijbewijsfoto stond hij ook zonder bril (10 jaar oud). Wat een heerlijke franse logica.

De eerste regels konden wel abracadabra zijn want hij zag niets. En opeens op de derde regel deed hij weer mee. Ogen: prima in orde, hoefde zelfs niet persé een bril op tijdens het rijden!. Motto; mag wel , hoeft niet. Mijn hemel, ik stap niet bij hem in zonder bril, maar de dokter had er geen enkele moeite mee. 

De kniereflextest ging ook al mis, manlief mist die reflex (net als wel meer trouwens, maar dat terzijde) en waarom hij op zijn knieën op een stoel moest plaatsnemen terwijl ze over de hakken tikt, ook geen idee van.  Eindoordeel: goedgekeurd ! Kijk dat moesten we hebben, een stempel op het papiertje waarmee hij mag rijden.

Ook zorgt ze er persoonlijk voor dat alle formulieren worden doorgegeven aan de prefectuur zodat over niet al te lange tijd (niet nader gespecificeerd…) hij zijn roze franse papiertje in de bus krijgt.

Dus binnen een week een nieuw rijbewijs nodig? Makkie, kan wel binnen 2 dagen bij ons ! We nemen daarom maar de paar blauwe plekken op de knieën  voor lief omdat de reflextest niet lukte.


Moraal: humorloze dokters kunnen goed testen afnemen en rijbewijzen omruilen

PS: Uiteraard is er een PS: er werd nog 2 keer gebeld van de prefectuur
De eerste keer of we even van de afgelopen 6 !! Maanden een officiële factuur van bv een stroommaatschappij wilden laten kopieren, en de 2e keer om het rijbewijs in te leveren zodat de nieuwe franse exemplaar kon worden verstuurd. (waarom niet gewoon omruilen he? te makkelijk denk ik)4 opmerkingen:

 1. Wat goed geschreven helemaal waar!

  my website harddisk herstel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En het doktersbezoek werd natuurlijk betaald door de sécu.
  Ik hoorde laatst dat Fransen hun rijbewijs niet hoeven te verlengen, op die manier blijven ze altijd jong.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dit bezoek moet je zelf betalen...er is wat veranderd de laatste jaren, er kan nog veeeeel meer bespaard worden op gezondheidszorg! En idd dit rijbewijs blijf geldig :-)

   Verwijderen
 3. hallo allemaal!!

  mijn nederlandse rijbewijs was al verlopen sinds 4 weken... en nu willen ze eerst een geldige nederlandse rijbewijs voordat ze m in kunnen ruilen vooor een franse!
  Nederland verlengt geen rijbewijs als je in t buitenland woont... HELP

  BeantwoordenVerwijderen