Tabbladen

maandag 12 maart 2012

Franse eetgewoontes in aanleg aanwezig?

Vraag een paar Franse kinderen mee tijdens een diner en je staat verbaasd ! Urenlang kunnen die kinderen stil aan tafel zitten en eten ook nog gewoon mee zonder zeuren of dralen.

Hoe doen die Fransen dat toch??

Zou het in de genen zitten? Opvoeding?

In het begin keek ik er nog van op… kinderen (kleine dan he vanaf 2,5 jaar) die op avonden meekomen en rondkruipen of lopen tot sluitingstijd van het feestje. En voor de goede orde; ook op vrijdagavonden terwijl de kinderen toen nog op zaterdagochtend naar school moesten.. Die van ons lagen allang in bed.. ai… die hoorden de andere dag dat de halve klas de avond ervoor verplicht mee ‘mocht’ naar dat buurtfeestje.  

Maar dat was In den Beginne.. nu weet ik beter ! Beter 10 Franse kleuters aan tafel dan 1 Nederlandse. Wat een rust, je kunt gewoon blijven praten zonder erover heen te schetteren.
En ze eten alles he.. alles… ook zo’n wonderlijk fenomeen in het begin.

Onze oudste had afgelopen oudejaarsavond het lumineuze idee om een feestje te organiseren met haar Franse vriendinnen. Allemaal 13 en 14 jarige giebelende meiden bij elkaar en wilden blijven slapen in de gîte. Na een uitgebreid plan de campagne in drievoud te hebben uitgewerkt met elkaar werd het door ons goedgekeurd.  Alle ouders gingen tevens akkoord en er werd de dag zelf boodschappen gedaan.  Geweldig !! Hele discussies over of je nu gepelde of ongepelde garnalen zou kopen. De Françaises waren het allen eens: Niets boven zo vers mogelijk dus ONGEPELDE. Hahaha zie je het al voor je, als  bijna 10 Nederlandse kaaspubers bij elkaar zouden gaan garnalen pellen???  Hier de normaalste zaak van de wereld.

Maar er was nog meer: zelfgemaakte aperitiefjes uit de oven met geitenkaas, pizza’s met roquefort  en ga zo maar door. Uiteraard was er veel te veel maar het was een feest. Een feest voor ons om de voorbereiding te aanschouwen (i-pod als calculator mee in de supermarkt om de stand bij te houden bij het inkopen) en voor de meiden een feest om lang aan tafel te zitten en om middernacht te proosten met echte champagne-zonder-alcohol.

Al met al is het zo gek nog niet om je kleuter slakken,  oesters, mosselen, roquefort, geitenkaas en kikkerbillen te laten eten… C’est la CULTURE  !!!


3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo geniaal kan integreren nu zijn. Savoir vivre!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Jan, het leven kan ook zo heerlijk zijn als je kunt genieten van de details. Ik heb je andere opmerking verwijderd want die was gelijk aan deze ;-)
   Groetjes, Monique

   Verwijderen